Internet is meer dan www

In 1996 logde ik voor het eerst in op het Internet

Toen deed ik dat met een modem van 300 Bits per seconde, door de telefoonhoorn in een optische gekoppeld modem te leggen. Nu werk ik met een verbinding van 1 Gigabit per seconde. In essentie is het eigenlijk niet veel veranderd. Nog steeds is het lastig en complex.

Wat gebeurt er eigenlijk als u een www-adres intikt?

ICANN is het instituut dat wereldwijd bepaald welke domeinnaam-extensies er gebruikt kunnen en mogen worden. In eerste instantie waren er beperkte mogelijkheden waarvan .com en .nl ons wel bekend zijn. Momenteel zijn er veel meer extensies, zoals .shop. Genoeg om creatief mee te worden.

Domeinnamen worden van achter naar voor vertaald van naam naar het juiste ip-adres. Neem bijvoorbeeld http://www.hansleemans.nl :

  • Een DNS server herkent .nl en weet dat deze extensie wordt beheerd door Stichting Internet domeinnamen Nederland.
  • De DNS server van SIDN weet vervolgens dat hansleemans is toegekend door de webhosting waarop de webserver draait
  • De NameServer van de webhoster weet dat hansleemans.nl op één van de servers draait en ziet aan de www dat dit moet worden vertaald naar de startpagina van de website
  • De webhoster kan op die manier ook verschil maken tussen www, tussen FTP, subdomeinen, mail, SRC, news, en vele andere IP-gebaseerde diensten

Wat doet uw systeem eigenlijk als u een webpagina bekijkt?

Net zo wonderlijk als de vertaling van www naar een website is de weg tussen de browser en een webpagina. Om het niet te complex te maken wordt hier een beperkt aantal stappen beschreven.

Uw netwerk, thuis of klein-bedrijf, bestaat uit een werkstation waarop programma's draaien. Elke computer heeft in dat netwerk een eigen IP-adres. Ergens in het netwerk is een router opgenomen die de interne IP-adressen vertaald naar IP-adressen in het Internet. We starten de browser:

  • Uw computer staat aan en heeft een IP-adres. U start de browser.
  • De browser weet dat er in het netwerk een gateway is opgenomen met een specifiek IP-adres. Uw computer maakt contact.
  • De router vertaalt uw interne IP-adres naar het IP-adres dat uw netwerk heeft bij uw accessprovider. Alle werkstations zien er achter de router dus als één systeem uit.
  • Uw browser start de startpagina, in mijn geval Google. Dus, er wordt, zoals linsk wordt uitgelegd, een vertaling gemaakt van www.google.nl naar het IP-adres van de Google server. Daar kunnen hele veel stappen tussen zitten.
internet aansluiting

Er zijn tientallen stappen, er zijn dus ook tientallen oorzaken van potentiële problemen. Alleen een specialist kan helpen bij een storing.

Uw vraag kan vrijblijvend worden gesteld

Geen moeilijke contracten, niet afschuiven op anderen maar helpen als het nodig is om computers, netwerken en de Internetaansluiting in geval van een calamiteit weer snel operationeel te krijgen. Daarna kijken we graag mee naar een structurele aanpak om de ondernemer en consument te ontzorgen.

De plannen van ICANN voor onze Internet toekomst

Mail sturen

Klik op het icoon om een mail te sturen. We proberen elke mail maximaal binnen 4 uur te beantwoorden.

Whatsapp of bellen

Klik op het icoon om te bellen. Als we bezig zijn kunen we niet opnemen. Spreek a.u.b. een boodschap in of stuur een whats-app.

Remote support

Gebruik makend van TeamViewer kunnen we inloggen op uw computer en kijken of er zonder reistijd al een oplossing is te realiseren.