Categorieën
Uncategorized

Wraakhack Turkse hackers treft Nederlandse bedrijven

Uitgebreide wraakactie: Turkse hackers leggen honderden websites plat #hack #turkije #security

Kwetsbaarheid websites vaak groot

Het was te verwachten dat er vanuit de boze Turkse bevolking ook zou worden gegrepen naar de meest moderne manier van wraak, hacken van je vijand. En dat is de afgelopen dagen ook gebeurd. Vanzelfsprekend mag zoiets niet worden getolereerd maar gelijktijdig is het ook weer een herinnering aan de Nederlandse bedrijven om hun security op orde te hebben.

Wat is er gedaan?

Als in een browser de naam van een website wordt ingetikt, dan gebeurt eigenlijk niets anders dan dat er in een folder op de website computer een bestand wordt geopend. Dat bestand heeft een naam zoals index.html of index.php. In dit bestand staan de commando’s waarmee de website wordt gestart en alle andere bestanden worden geopend.

Bij gebruikers van WordPress wordt het bestand metd e naam index.php gestart. Als er in de map waarin index.php staat ook een bestand index.html staat dan wordt dit bestand als eerste geopend.

De Turkse hack was gericht op meerdere bedrijven waarvan een groot deel gebruikers van webhoster Versio.

De Turkse hackers zijn in staat geweest een index.html bestand te uploaden op een groot aantal websites. En als je dan een website start verschijnt de index.html inhoud en daar stond dan een verwijzing naar de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Een screenshot van de gehackte website van de Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon.

Gevaar is nog niet geweken !

De Turkse hackers hebben laten weten dat ze honderden websites gaan aanvallen. De boodschap van de hackers luidt:

De boodschap gaat vergezeld van Turkse muziek en is ondertekend met: ‘Wij zijn Ottomanen, wij zijn Turkije, wij zijn Akincilar’ en het logo van de gelijknamige Cyber strijders. Even googelen leert dat Akinci  lichte cavalerie-eenheden van het Ottomaanse leger waren voorop liepen tijdens veldtochten.

Het is daarom van groot belang dat de security op orde is. Dat de websites zijn geplaatst op veilige servers en dat je als bedrijf contacten legt met ICT specialisten die kunnen helpen als het toch verkeerd lijkt te gaan.

Helpdesk Lokale Cloud

logo lokale cloud 178 pixels

Voor hulp, bel 06 – 25 328 999

Zorg ook voor goede backups zodat je snel weer terug kunt naar een situatie vóór de hack. Er is een GRATIS backupscan door Lokale Cloud voor Deventer bedrijven. Ga daarvoor naar: http://deventer.lokalecloud.nl/introductie-aanbieding/